20200528_104415.jpg

Vanliga frågor

Hur ställer jag mitt barn i kö till Småfolkets förskola?


Det är via Uppsala kommun du ställer ditt barn i kön för förskoleplats. Få mer information och ansök om plats via kommunens skolportal.
Hur gammalt behöver mitt barn vara för att få börja på förskolan?


Barn som har fyllt ett år har rätt till plats på förskolan. Eftersom vi vistas mycket i skog och mark rekommenderar vi dock att ditt barn är ca 1,5–2 år när det börjar.
Vilka öppettider har ni?


Vi har öppet måndag till fredag från kl 7 till kl 17.
Varifrån kommer maten som serveras?


Vi har catering från Matverkstan i Uppsala. En dag i veckan har vi matutflykt. Då lagar vi själva maten ute i naturen, vanligtvis över öppen eld. Varje dag finns ett lakto-ovo-vegetariskt alternativ på menyn.
Är barnen aldrig inne eftersom ni är en I Ur och Skur-förskola?


Verksamheten bedrivs både inomhus och utomhus, så barnen är givetvis inomhus också. Vi vill att barnen ska tycka om att vara ute, de ska tycka om friluftsliv och komma ihåg verksamheten med glädje. Vi vill ju att barnen erhåller en naturkänsla och blir miljömedvetna på sikt. Inne och ute i växelverkan beroende på väder, årstid, aktivitet och barngrupp. Läs fler vanliga frågor från vårdnadshavare om I Ur och Skur på Friluftsfrämjandets sida.
Jag är intresserad av att jobba hos er, hur ansöker jag?


Vill du jobba som timvikarie kan du höra av dig till oss på telefon 018-30 39 20.
Vad kostar det att ha sitt barn i förskolan?


Du betalar en barnomsorgsavgift till Uppsala kommun för att ha ditt barn i förskolan. Klicka här för att läsa mer.
Vilken utrustning och kläder behöver barnen på förskolan?


Vi är ute väldigt mycket i alla väder och därför krävs det bra och tåliga kläder. Alla kläder behöver däremot inte köpas nya utan mycket kan hittas i fint skick begagnat. Här kommer klädrekommendationer och önskemål från våra erfarna pedagoger som vet vad som krävs för att hålla barnen torra, lagom varma och glada:
– Underställ underst vid kallare årstider! Allra bäst är ull, det värmer även om det blivit fuktigt. Ull leder bort fukt och svett och passar därför även barn som rör sig mycket och svettas.
– Ullstrumpor på fötterna värmer skönt och håller fötterna torra, svettiga fötter i bomullsstrumpor ger fuktiga strumpor = kalla fötter. Inomhus vill vi att barnen har inneskor så de inte halkar och för att strumporna ska vara helt torra när vi går ut igen på eftermiddagen.
– Lager på lager! När det är kallare ute behövs det dubbla byxor under överdragsbyxor/galonisar. Det är lättare för barnen att ta av och på upptill än nedtill när man är ute. Barnen tillbringar mycket tid på marken och behöver därför varmt på underkroppen.
– På Mulle, Knytte och Knopp (och annars när vi går till skogen) är det alltid stövlar/fodrade stövlar som gäller, eller vid kallare väder, rejäla högre kängor/allvädersstövlar.
– Så länge barnen inte kan ta på sig fingervantar själva vill vi att de har tumvantar.
– Praktiska kläder som barnen kan leka i och ta av och på själva = inga snäva/tajta kläder och byxor. Gärna lösare passform.
– Se till att det alltid finns regnkläder och extra skor/stövlar (ibland hamnar olyckan även i skorna/stövlarna) på förskolan. Extra regnkläder/överdragsställ ser vi gärna att alla barn har, då det kan ha blivit genomblött på förmiddagen och vi sen ska ut igen på eftermiddagen.
– Det är väldigt bra att ha ett galonställ som endast används vid regn så det håller tätt då och inte har fått små nöthål och ett annat t ex överdragsbyxor eller galonbyxor (i sämre skick, som det nötts på ett tag) när det är fuktigt/blött på marken och när det blir kallare ute.
– Se till att det finns bra med ombyten för kläder och strumpor/sockor kommer att bli blöta. Flera par vantar (två par galonvantar och två par termovantar, ibland blir flera par blöta redan på förmiddagen) kommer att behövas när den kalla årstiden kommer. Även både tjock och tunn mössa.
– Keps, solhatt eller mössa på huvudet för att skydda mot sol, solsting, blåst och kyla.
– På våren och försommaren vill vi att barnen har luftiga långärmströjor som skydd mot solen.
– Eventuell solkräm smörjs hemma på morgonen, är det nåt särskilt (vattenlek på förmiddagen eller dylikt) smörjer vi in ett nytt lager på eftermiddagen. – Hjälp barnen att lära sig att stoppa in tröjor i byxor, sätta fast byxor i strumporna och dra över ytterbyxor över skorna så blir det inte några kalla glipor. – En stor del av året så behöver barnen både tunna och tjocka kläder, och finns det det på förskolan så har vi möjlighet att se till att de är lagom klädda.